Групата на клуб за народни танци “Моряците” се представи отлично на третия национален фестивал за школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци “Русчуклийска среща” 2014 г. в гр. Русе. Фестивалът се състоя на деня на самодееца 01.03.2014г. и премина при огромен интерес в препълнената спортна зала “Дунав”. Организаторите се бяха погрижили за удобството и настроението на всички, а най-големият подарък за присъстващите беше концертът на танцьорите и музикантите от фолклорен танцов театър “Найден Киров”.

В състезанието, в което участваха 35 клуба и общо над 1000 участника от всички краища на България, нашата група се представи с хората Ръка  и Кюстендилско тройче, които изпълниха в синхрон, със стил и настроение. Клипове от представянето може да видите тук. С красивото си изпълнение, Моряците спечелиха сърцата на журито и публиката и за пореден път ни накараха да се гордеем с тях.

[embedplusvideo height=”350″ width=”450″ editlink=”http://bit.ly/1jONInj” standard=”http://www.youtube.com/v/JIh3cvE7_6o?fs=1″ vars=”ytid=JIh3cvE7_6o&width=450&height=350&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep9930″ /]

Благодаря на всички участници за усилията и усмивките, страхотни сте! Само напред и нагоре!

Квалифицирано жури в състав: доц. д-р Антон Андонов (ръководител катедра „Българска народна хореография“ към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив) – председател и членове Петьо Кръстев (гл.худ. ръководител на ансамбъл „Пирин“) и Веселина Монова (гл.худ.ръководител на ансамбъл „Хармония“ при РУ „Ангел Кънчев“), определиха следните награди:
В категорията „Надиграване по двойки“: Наградата на кмета на Община Русе бе присъдена на „Лесотехнически университет“, трета награда бе връчена на “Жътвари”- Добрич, втора награда бе дадена на„Равдалина“ – Равда, първо място бе за танцьорите от клуб „Хорце“- Добрич.
Наградата за най-стилно хоро грабнаха „Равдалина” – Равда за изпълнението си на хорото “Горката баба“. Наградата за най-артистична група отиде при „Лудо-младо“ от Лясковец, наградата на журито взеха „Чанове“ Русе, наградата на Баба Марта бе присъдена на „Северняци“ Плевен, наградата на Дядо Марто бе за „Фолклорна плетеница“ Попово, а наградата за най-масова група бе за фолклорен клуб „Абритус“ – гр. Разград.
За Мис и Мистър Русчуклийска среща журито избра Велина Атанасова от Клуб „Нашенци” Русе и Петър Иванов от „Колеви“ Варна.
Носител на Наградата на кмета на Община Русе за групи до 39 участника станаха танцьорите от Студио за народни танци „Георгиефф” – Бургас третото място бе на „Колеви“ Варна, второ място –  „Хорце“ Добрич, първо място-„Лесотехнически университет“.
Наградата на кмета на Община Русе за групи с над 40 участника взе русенският клуб „Нашенци“с ръководители Соня и Венцеслав Неделчеви и Деница Кънчева, трето място – „Пагане“ Кубрат, второ място -„Веселяци“ Плевен, а първо място бе за нашите приятели от „Жътвари“ –Добрич.

Специалната награда на Сдружение „Арт Русчук“ – бъчва с руйно вино червено и стойка с огромни, вкусни шишове  организаторът на събитието Богдан Донев връчи на „Моряците“ Варна.

Снимки от фестивала може да видите тук. Снимките са направени от: Стоян Недев, Деян Иванов и Цветомир Цветанов, за което им благодарим!