Клуб за народни танци Моряците е създаден с много любов и вяра през лятото на 2012 година от Силвия Матева и група ентусиасти влюбени в българския фолклор.

Скромната група от 50-тина души, танцуващи в две групи, с много работа и любов през годините, се превърна в най-голямото танцово семейство на Варна, в което са танцували и танцуват хиляди варненци, ръководени от екипа на Моряците, който в момента е съставен от девет от най-усмихнатите и можещи хореографи в града. Репетициите се провеждат в 4 зали в Кайсиева градина, Трошевo, Виница и Икономическия университет.

През 2012 година към клуба бе създаден Детски танцов ансамбъл Малките морячета, в който с много любов се работи с танцьори от 5 до 16-годишна възраст. Малките танцьори са с богата концертна дейност и се обучават с усмивка в три възрастови групи.

Представителната група на Клуб за народни танци Моряците Варна е носител на множество отличия от фестивали в страната и чужбина, а сборни групи от танцуващите в клуба са представяли достойно българския фолклор на фестивали в Унгария, Турция, Гърция, Австрия, Италия, Испания, Чехия и Черна гора.

От 2016 година, за перфектен баланс на духа и тялотото стартира Йога в Моряците, с редовни практики по Хатха и Фит йога.

Освен от любовта към танца и българския фолклор, танцуващите в клуба са обединили добрите си сърца в множеството благотворителни инициативи, организирани и подкрепени от Клуб за народни танци Моряците. Ние вярваме, че всеки носи доброто в себе си, а когато хората се обединят около нещо добро – стават чудеса.

Досега от кампании организирани от нас са дарени над 100 000 лева на хора, нуждаещи се от лечение и на общински и държавни болници и институции, за закупуване на техника и апаратура. Сред тях са: Дом за медико-социални грижи за деца – Варна, СБАГАЛ “проф. д-р Димитър Стаматов”, Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ и други.

От 2020 година член на нашето голямо семейство стана и лъвчето Симба от Варнеския зоопарк, което осиновихме през пролетта и оттогава той е наш талисман.

Продължаваме, с любов и уважение към българските традиции, да творим, да споделяме любовта към фолклора и да създаваме красиви и вълнуващи танци и спектакли и да помагаме обединени.

Само напред и нагоре!

Повече информация за нас може да намерите в официалната ни страница във фейсбук – тук

Изпълнения от наши участия и части от благотворителните ни концерти, може да намерите в канала ни в youtube – тук