Кундалини медитация е динамична, катарзисна медитация.
Тази медитация е наречена още “малката сестра ” на ОШО динамичната медитация и се прави най-добре при залез слънце или в късния следобед.
Да бъдеш напълно потопен в треперенето и танцуването в първите два етапа, помага да се “стопи” вкамененото същество, където енергийният поток е потиснат и блокиран. Тогава тази енергия може да тече, да танцува и да се превърне в блаженство и радост.
А последните два етапа позволяват цялата тази енергия да тече вертикално, да се движи нагоре в тишина.
Това е един много ефективен начин за отпускане и освобождаване в края на деня.

Медитацията продължава един час и има три етапа. В първите два етапа очите са отворени, но не са съсредоточени върху нещо специално. В третия етап очите са затворени. Медитацията приключва, когато чуете три гонгa.

 Тази активна центрирана медитация се основава на суфийските техники. Използвайки дишането и серия от координирани движения на тялото, последвани от въртене, енергията ви се концентрира в центъра на хара, центъра на енергийната енергия под пъпа. Оттам можете да наблюдавате ума и да усетите осъзнатостта и цялостността – тялото се движи във всички посоки, центърът не се движи.
Първи етап: Движение на  Суфите за 30 минути
Това е последователност от шест повтарящи се движения , придружени от звука “Шу”, издигащ се от пъпа до гърлото . Звукът помага на движенията ви да стават по-свободни и лесни, докато медитацията напредва.
Започнете, като стоите на едно място, лявата си ръка в центъра на сърцето и дясната ръка на центъра на хара или пъпа – докато звънене камбаната и сигнализира за началото на последователността на движението.
Ако правите това в група, може да излезете от синхрон с останалите. Когато това се случи, просто се върнете в същия ритъм като всички останали.
Този етап приключва, когато музиката спре.
Втори етап: 15 минути
С ръце кръстосани пред гърдите , за няколко минути се покланяте, с любов към благополучието към съществуването и към себе си.
След като темпото на музиката се промени, започнете да се въртите наляво или надясно, където се чувства най-добре. Ако въртите надясно, започнете с десния крак и дясното рамо надясно и разтегнете лявата ръка в обратната посока. Докато се въртиш, можеш да промениш ръцете си във всяка позиция, която е добре за теб. Ти се въртиш точно както малките деца се вървят .
Започнете много бавно; След като умът и тялото ви се приспособят към движенията, тялото естествено ще се върти по-бързо. Ако получите замайване, добре е да спрете за момент, след това да започнете отново. За да завършите въртенето, забавете музиката и отново сгънете ръцете си в сърцето си.
Трети етап: 15 минути
Легнете по корем, затворете очи, като позволите цялата енергия, която сте събрали, да тече през вас. Ако смятате, че е неудобно да лежите по корема, легнете на гърба.


Първата практика в залите за йога на клуб за народни танци Моряците ще се проведе на 02.06.2017 г. от 18:30 ч.

Водещ: Илияна Захариева йога клуб “SVARODAYA”
Записване на 0888902066